LINEE DI LAVORAZIONE
PER I POMODORI
PELATI
PER I POMODORI
PELATI
Per la trasformazione dei pomodori pelati, è necessario usare varietà di prodotti particolari.
Questa lavorazione dovrebbe essere complementare a una linea di produzione di concentrato di pomodoro: la parte di scarto della linea dei pelati - che può raggiungere anche il 30% - può essere recuperata per produrre il concentrato di pomodoro.

Come funzionano le linee per la lavorazione dei pomodori pelati
La produzione dei pelati prevede le stesse fasi viste per il pomodoro concentrato, fino alla cernita.
Nel caso dei pelati, viene introdotta la pelatura, attività che può avvenire in due modi:
Mechanical peeling
Suitable for medium-low production (10–15 tons per hour). In this case, the quality of the finished product is high. However, this method requires fairly homogeneously sized tomatoes (more waste) and important maintenance of the mechanical parts of the machine.
Thermo-physical peeling
It is the most widely used method, because of the high production capacities - up to 50 tons per hour.
The operation takes place with a rapid heating process up to 115°C and a subsequent vacuum cooling of the fruit, in order to detach the skin from the pulp.
The pulp is removed altogether by the next machine, consisting of a series of counter-rotating pairs of rollers.
Thermo-physical peeling
A further sorting station eliminates consequent damaged tomatoes. Packaging takes place in cans of varying capacities, ranging from 500g to 10kg, with the help of telescopic fillers.
Thermo-physical peeling
The hot preserving liquid - usually slightly concentrated tomato juice - is added later, by the next filling machine.
Finally, the filled can passe to the seaming and heat treatment section, in a rotating box tunnel.
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